Arkiv

ÖPPEN FÖRELÄSNING
12 NOVEMBER I ALINGSÅS


Den 31 mars 2016 trädde den nya lagen om Organisatorisk och Social arbetsmiljö i kraft.

Måndagen den 12 november bjuder jag in till en kväll där jag berättar om lagen och dess tre huvudområden; arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.

Jag vill ge er inspiration och visa på möjligheterna och vinsterna som finns med att skapa arbetsplatser där medarbetare mår bra och arbetar väl tillsammans. Jag berättar även vilka krav som ställs på arbetsgivare och ger, chefer såväl medarbetare, kunskap och verktyg om hur ni praktiskt kan utveckla er organisatoriska och sociala arbetsmiljö.   
 
PRAKTISK INFORMATION

När: 12 november 2018    Kl.18.00 – 20.30. Jag bjuder på kvällsfika.
Var: Grand Hotel Alingsås, Bankgatan 1, andra våningen.
Anmälan och pris: Föreläsningen är gratis och anmälan sker till ulrika@ulrikamelin.com  
Om du anmält dig och ej kommer debiteras du 500 kr inklusive moms.
 
Övriga frågor: Tveka inte på att höra av er om ni har några frågor eller vill boka en föreläsning till ert företag!
 
    Jag vill bidra till framtidens arbetsplatser!

Länkar

I onsdags höll jag i ett utbildningstillfälle för unga ledare. Det är tredje året i rad som jag och två kollegor sätter samman en Ledarutbildning som riktar sig till unga ledare. De är många som söker till utbildningen och de som går är otroligt engagerade. Jag har fått förtroendet att hålla i passen Grupputveckling och Konflikthantering.

I år består gruppen av ett härligt gäng unga och engagerade personer. De är nyfikna, öppna och reflekterande. De har helt enkelt strålande förutsättningar för att utvecklas i deras yrkesroller såväl som människor.

Jag pratade om Grupputveckling utifrån Susan A. Wheelans modell som handlar om att skapa effektiva team. Vi pratade om hur en grupp utvecklas och vad organisationen, ledaren och gruppmedlemmarna kan bidra med för att skapa goda förutsättningar för framgångsrika samarbeten.

Det var energifyllda timmar och jag gick därifrån både gladare, men även klokare. Några av de bra frågor jag fick från deltagarna var:
 • Utvecklas en grupp snabbare om man spenderar mer tid tillsammans? T ex om man är ute och reser, bor och äter tillsammans?
 • Kan det vara en persons fel att en grupp inte fungerar?
 • Kan en grupp bli för stor?
 
Jag bidrog med min syn på saken och de bidrog med sina tankar och perspektiv. Jag tycker verkligen om att själv få utvecklas i min förståelse och mina perspektiv genom mina uppdrag.

Jag önskar er en fin och trevlig helg!

Varma hälsningar
Ulrika Melin
Den 4 maj 2015 höll jag en fullsatt föreläsning och efter att jag fick så fin återkoppling, så väljer jag nu att återigen bjuda in till en Öppen föreläsning i Alingsås. Denna gång kommer jag prata om grupp-utveckling och vad det är som gör att vissa grupper arbetar smidigt och lätt, medan andra inte riktigt får det att stämma.


Jag kommer även visa på vad man som organisation och arbetsgivare kan göra för att skapa goda förutsättningar för samarbete och vi kommer också kika på hur ledarskapet bör anpassas utefter var gruppen befinner sig. Självklart kan man även som gruppmedlem göra mycket för att underlätta samarbetet i gruppen och jag kommer ge er kunskap och verktyg för att ni ska kunna utveckla just denna förmåga.

 
PRAKTISK INFORMATION

När: 18 januari 2016    Kl.18.00 – 20.30. Jag bjuder på kvällsfika.

Var: First Hotell Grand Alingsås, Bankgatan 1, andra våningen

Anmälan och pris: Föreläsningen är gratis och anmälan sker till ulrika@ulrikamelin.com  Om du anmält dig och ej kommer debiteras du 395 kr inklusive moms.

Övriga frågor: Har ni några frågor eller inte kan detta datum, så hör gärna av er så kan jag se om jag kan lösa det på något vis.


Varmt välkomna!
Ulrika Melin

Foto: Patrik Skoglöw
Nu har hösten rivstartat för min del. Jag har fler spännande och fina uppdrag igång och jag ser fram emot en härlig höst.

I tisdags höll jag min första föreläsning och det var för Regionservice inom Västra Götalandsregionen. Jag träffade en fantastiskt trevlig arbetsgrupp och vi pratade om Bemötande.

Vi reflekterade kring situationer när vi upplevt hos riktigt gott bemötta och vad det var i dessa möten som gjorde oss varma inombords. Vi talade också om de tillfällen då vi inte riktigt känt oss bekväma med de bemötande vi fått och vad vi kan lära av dessa situationer. Vi enades om att vi alla vill bli sedda, bli tittade i ögonen och kanske få ett Hej. ”Det lilla betyder så mycket” var en mening som vi återkom till flera gånger.

Vi funderade också på vad som styr vårt bemötande och hur vi kan utvecklas, både som individ och organisation. Mycket handlar om att bli medveten om hur man agerar idag, för att sedan kunna fundera på hur man skulle vilja utvecklas. Medvetenhet är första steget.

Under föreläsning visade jag fyra filmer som Landstinget i Kalmar har gjort. De har satsat på att arbeta med bemötande och har i det arbetet tagit fram flera filmsnuttar som alla handlar om bemötande. De ligger upp på Youtube och jag kan varmt rekommenderar er att titta på dessa. Sök på Bemötande och Kalmar så finner ni dem.

Denna film är helt fantastiskt https://www.youtube.com/watch?v=aycjKFnzjMQ

Tänk om vi kunde se vad de ser, höra vad de hör och känna vad de känner......

Varma hälsningar
Ulrika Melin
Etiketter: bemötande
Jag vill passa på att önska er alla en fantastisk sommar! Jag sitter och summerar och reflekterar över denna vår och blir så glad när jag tänker på alla härliga människor, grupper och organisationer jag fått möta.

Jag har träffat både nya kunder och återkommande kunder. Och de kommer från stora och mindre organisationer från både offentlig och privat sektor. Variationen på branscher och dess utmaningar ställer min kompetens på sin spets, vilket jag älskar.

Jag har under våren fått förtroendet att göra uppdrag inom följande områden:
 • Ledarskap
 • Kommunikation
 • Bemötande
 • Grupputveckling
 • Medarbetarskap
 • Kompetensutveckling
 • Konflikthantering
 • Feedback och Uppföljning

Jag ser med stor tillförsikt fram emot hösten. Jag har många uppdrag inbokade och jag ser med glädje fram emot vad framtid har att ge mig.

Jag vill även passa på att tacka för all den fina respons jag får. Era ord om hur ni upplever att jag bidragit i er utveckling gör mig rörd. Att få finnas för andra människor, grupper och organisationer och bidra till deras utveckling är min drivkraft.

Jag önskar er alla en fantastisk sommar och så hoppas jag vi ses i höst!

Varma hälsningar
Ulrika
Igår gjorde jag vårens sista föreläsning. Temat var ”Du kan mer än du tror” och jag pratade om vuxnas lärande, kompetens och kompetensutveckling. Målgruppen var ett nätverk för kvinnor inom Volvo och syftet med föreläsningen var att stärka dessa kvinnor i deras yrkesroll och att de med hjälp av kunskap, verktyg och stärkt självförtroende ska våga anta större utmaningar i sitt arbetsliv.

Jag fick så oroligt fin respons och de frågade direkt efteråt när jag kunde komma tillbaka. Jag ser det som ett gott betyg.

Min största drivkraft är att få bidra till andra människor med min kunskap, mina verktyg och min energi och när jag får det så svävar jag på moln. Tack alla ni 42 personer som satt i salen och ni 88 personer som "var med" genom vidoelänk.

Denna vår har varit helt underbar och jag har fått möjligheten att träffa fantastiska människor. Jag ser med glädje och förväntan fram emot höstens uppdrag. 

Varma hälsningar
Ulrika
I torsdags höll jag en utvecklingsdag med en härlig arbetsgrupp. Vi talade om Bemötande och vad ett bemötande består av. Vi kom tillsammans fram till att det inte enbart handlar om det personliga mötet mellan två människor, utan att det även kan handla om tydliga skyltar, en lättläst och enkel hemsida och fräscha toaletter.

Därmed blir ju inte bara ”frontpersonal” viktig när det gäller ett företags bemötande, utan vi bidrar alla till hur våra kunder upplever sig bemötta. De som städar toaletter har lika stor del i bemötandet som den som står i kassan. Och vi alla kan bidra utifrån våra arbetsuppgifter.

Vi samtalade också om Vilka som bemöter. Är det bara företagets personal? Eller kan det även vara kunder eller leverantörer? Jag berättade om när jag stannat på vägkrogen Rasta och besökt deras toaletter. På insidan av toalettdörren sitter en skylt med en text som lyder ungefär: ”Upplevde du att något saknades på våra toaletter eller att de behövde städas? Säg gärna till i kassan, så åtgärdar vi det direkt”.

På så sätt involverar man även sina kunder i att skapa en trivsam restaurang och ett gott bemötande.

Vi talade även om vilka faktorer som påverkar hur vi bemöter och skrev ner följande:
 • Hur väl jag som medarbetare känner till verksamhetens övergripande mål.
 • Hur väl vår arbetsgrupp fungerar.
 • Om vi internt har ett gott bemötande gentemot varandra.
 • Om vi besitter de resurser eller mandat att fatta beslut gällande de frågor som våra kunder vill ha hjälp med.
 • Om vi väljer att kalla våra kunder för kunder eller gäster.

Självklart finns det fler faktorer och varje arbetsgrupp och verksamhet har sina utmaningar när det gäller bemötande. Vill ni ha tips och råd om hur ni kan arbeta med ert bemötande, så tveka inte på att höra av er. Jag hjälper er gärna!

Och slutligen: Har ert företag kunder eller gäster? Och hur påverkar det i sådana fall ert bemötande?
Etiketter: bemötande
Jag bjöd i måndags kväll in till en Öppen föreläsning här i Alingsås. Det var fullt till sista platsen och det var idel leenden som mötte mig när jag stod där framme. Jag får ofta höra av mina åhörare och deltagare att jag ger så mycket energi och inspiration och i måndags var inget undantag. Men den stora skillnaden var att även JAG fick enormt mycket energi och inspiration av alla som kom.

Jag pratade om Konflikthantering och hur vi kan bli bra på att Förstå, Förebygga och Hantera konflikter. Under fikat pratades det högt och lågt och alla relaterade kunskapen till sina arbetsplatser, relationer och olika situationer.

Efter i måndags är jag övertygad om att det inte var sista gången som jag bjuder in till en Öppen föreläsning. Så ni som inte hade tid denna gång är varmt välkomna vid nästa tillfälle.

Igår (tisdag) träffade jag en ledningsgrupp där jag pratade om Kompetensutveckling, Uppföljning och Kommunikation. Vi samtalade om vad som skiljer vuxnas lärande från barns och hur det får konsekvenser kring hur vi ser på orden kompetens och kompetensutveckling. Vi talade även om hur vi kan bli änne bättre på både Uppföljning och Kommunikation. En klok och nyfiken grupp, som jag ser fram emot att träffa igen.

Hoppas er vecka startat lika fint och att vi ses snart igen!

Varma hälsningar

Ulrika

Fotograf Pernilla Palm från http://mintbyra.se/

 

Jag får ofta frågan om jag ger öppna föreläsningar och jag är nu väldigt glad över att kunna bjuda in till en öppen föreläsning den 4 maj i Alingsås. Jag kommer berätta om mig och mitt företag, men även lite kort om de olika typer av uppdrag jag gör och vad min utgångspunkt och drivkraft är.

Jag kommer även ge ett utdrag ur mina olika föreläsningar och de ämnen jag pratar om och arbetar med. När kvällen är slut hoppas jag ni känner er inspirerade och lite klokare inom områdena grupputveckling, kommunikation och konflikthantering.

PRAKTISK INFORMATION

När: 4 maj 2015  Kl.18.00 – 20.30. Jag bjuder på kvällsfika.

Var: First Hotell Grand Alingsås, Bankgatan 1, andra våningen

Anmälan och pris: Föreläsningen är gratis och anmälan sker till ulrika@ulrikagustavsson.se Om du anmält dig och ej kommer debiteras du 395 kr inklusive moms.

Övriga frågor: Har ni några frågor eller inte kan detta datumet, så hör gärna av er så kan vi se om jag kan lösa det på något vis och samtidigt ser jag om det finns ett behov av en till föreläsning i höst.

Varmt välkomna!
Ulrika

Jag blev för ett tag sedan tillfrågade att vara med i Alingsås Tidnings lördagspanel. Det innebär att jag under 2 månaders tid får svara på 3 frågor som sedan publiceras i lördagens Alingsås Tidning.

Frågorna handlar om aktuella händelser som utspelar sig lokalt men även gobalt. I lördags var en av frågorna: Vad är god arbetsmiljö?

Jag tycker det är en väldigt bra fråga som jag tror många företag och organisationer borde fråga både sig sjävla och sina medarbetare oftare. Vad är god arbetsmiljö för oss?

Man skulle vinna mycket på att fråga denna fråga. Framför allt skulle man öppna upp för givande samtal och öka förståelsen för varandra och hur olika vi uppfattar våra arbeten. Men vi skulle också inse att vi alla har olika behov. Vare sig det handlar om de fysiska behoven eller de känslomässiga, så skulle vi upptäcka att vi alla har olika tankar om vad en god arbetsmiljö är.

Ur de samtalen skulle man sedan kunna finna gemensamma nämnare och se vad organisationen skulle kunna satsa på generellt, men även se till att varje individ får de behov tillfredställda som behövs för att kunna utföra ett gott arbete.

Vad skulle ni svarat på frågan: Vad är god arbetsmiljö? Så här svarade jag: En god arbetsmiljö anser jag handlar om att organisationen ser till att deras medarbetare, chefer och grupper får de resurser och stöd de behöver för att mår bra och kunna utföra sina arbetsuppgifter väl.

Jag önskar er alla en fin vecka!

Varma hälsningar
Ulrika